Geschreven door:
Lida Zoelman
De Kinderombudsman vindt dat kinderen die een scheiding meemaken, beter moeten worden beschermd. Hij stelt voor dat alle ouders die uit elkaar gaan, verplicht hulp krijgen. Jongeren die het zelf hebben meegemaakt, steunen dat voorstel. In een online cursus voor scheidende ouders vertellen zij hun verhaal.
“Ik was 6 toen mijn ouders gingen scheiden”, vertelt een inmiddels 21-jarige. “Mijn ouders konden totaal niet met elkaar communiceren. Dat is nu, vijftien jaar later, niet veranderd.” Zij had het geluk dat ze in de tijd van de scheiding werd gehoord door een orthopedagoog. “Zij heeft veel voor mij betekend: bij haar kon ik tenminste mijn verhaal kwijt. Ze was neutraal, en dat was voor mij het allerbelangrijkste.”
“Mijn moeder sprak negatief over mijn vader en mijn vader en stiefmoeder deden dat over mijn moeder. Ze hebben nooit beseft dat ze daarmee ook altijd een deel van mij afkraakten: ik ben ten slotte 50 procent mijn moeder en 50 procent mijn vader.”
Wake-up call
“Het had enorm veel geholpen als mijn ouders meteen verplicht professionele hulp hadden gekregen, waarin ze gedwongen werden om samen afspraken te maken over mij en de omgangsregeling. Als je gaat scheiden, ga je als partners uit elkaar. Maar nooit als ouders. Ik denk dat er veel ellende, rechtszaken en verdriet was voorkomen als een professional dit meteen aan mijn ouders had verteld.”
Lara, nu bijna 24, is het daarmee eens. “Ik geloof dat mijn ouders twee leuke, slimme en redelijke mensen zijn. Destijds waren ze te veel bezig met hun eigen sores en hun eigen emoties, daardoor hadden ze te weinig oog voor hun kinderen. Als ze even een goede wake-up call hadden gekregen, een schop onder hun kont doordat iemand ze liet inzien wat hun kinderen meemaakten op zo’n moment, dan had dat denk ik veel gescheeld.”
Enorme impact
Ze benadrukt dat de ruzies nog steeds invloed op haar hebben. “Ik kan me niet herinneren dat iemand ooit aan mij heeft gevraagd hoe het met mij ging. Dit is ook later, lang na de scheiding, nog een belangrijke vraag. Zestien jaar na dato is dat nog steeds fijn om te horen. Doordat ik erover spreek met andere jongeren heb ik het idee dat mijn verwerkingsproces nu pas is begonnen.”
Roos is pas 13. “Elk weekend ga ik naar mijn vader en dan spreken we af op een parkeerterrein. Dan stap ik over van de ene in de andere auto. Twee verschillende werelden. Mijn ouders vragen niet hoe het voor mij is. Ik denk dat ze dat niet kunnen, omdat het ze pijn doet. Wat mij zou helpen, is als mijn ouders gewoon tegen elkaar zouden kunnen praten. Dan had ik maar een wereld waarin ik leef, in plaats van in twee gescheiden.”
De cursus voor ouders is een initiatief van Villa Pinedo, een stichting die opkomt voor kinderen van gescheiden ouders, en gaat morgen online.
Meer informatie op: https://www.villapinedo.nl/ouders/
Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina Nieuws.