Geschreven door:
Lida Zoelman
Bij het maken van afspraken rond een scheiding hebben ex-partners veel aan hun hoofd. Op notariskantoren komen we vaak tegen dat men iets is vergeten, en dat is de hypotheek.
De ex-partners spreken meestal wel af wie in het huis mag blijven wonen en wie de hypotheek verder betaalt. Als het huis op twee namen staat zullen de meeste mensen wel naar de notaris gaan om dat te laten wijzigen. De notaris zal er dan ook op wijzen dat de afspraken met de hypotheekbank omgezet moeten worden.
Waar het vaak misgaat, is in gevallen waarbij een van de partners het huis al voor het huwelijk had gekocht, het huis staat dan niet op naam van beide partners. Als er nadien, tijdens het huwelijk, een hypotheeklening is aangegaan moet de andere partner meestal ook meetekenen als schuldenaar bij de bank. In deze gevallen wordt bij scheiding nog wel eens vergeten om de hypotheeklening aan te passen. De partner die geen eigenaar is van het huis, kan dan jaren later nog door de bank aansprakelijk gesteld worden, bijvoorbeeld als de ex-partner de hypotheek niet netjes betaalt.
Gaat het wel goed dan zullen de partners of hun adviseurs de hypotheekbank vragen om de partner die geen eigenaar is van het huis, te ontslaan van alle verplichtingen.
Bron: Rb. Rotterdam 8 januari 2020, nr. C/10/567309/HA ZA 19-110, ECLI:NL:RBROT:2020:72.
Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina Nieuws.