Hoe loopt het tussen jullie? Werken de gemaakte afspraken?
Nadat een scheiding officieel is kan ieder zijn eigen weg vervolgen. Ieder doet dat op zijn of haar eigen manier. Het heeft ook even tijd nodig om het leven in de nieuwe situatie weer op te pakken. De gemaakte afspraken tussen de ex-partners spelen hierbij ook een grote rol.
Om te kijken of de gemaakte afspraken werken is het goed om na een half jaar of na een jaar, samen te bespreken of alles loopt en functioneert zoals het in eerste instantie was bedoeld.
Evaluatie is belangrijk
Het kan zijn dat iets op papier op dat moment een prima afspraak leek te zijn, maar dat het in de praktijk niet goed werkt. Door hierover te spreken met je ex-partner kun je samen kijken of je iets kunt aanpassen in de gemaakte afspraken. Het bespreekbaar maken is belangrijk. Er is niet alleen aandacht voor wat er niet goed gaat, ook de dingen die wel goed gaan worden besproken. Door hier open over te zijn, zal de samenwerking en de communicatie tussen jullie als ex-partners beter verlopen.
Dit geeft rust en zekerheid.
Schakel je mediator in
Vaak kunnen ex-partners dit prima zelf onderling oplossen en regelen. Soms is hierbij wat extra hulp een prettige bijkomstigheid.
Bijvoorbeeld omdat jullie nu in goed contact met elkaar staan en je dit niet wilt verstoren door over iets te beginnen dat volgens jou niet werkt. Misschien loopt het gewoon niet goed tussen jullie en is de communicatie problematisch. Toch moet besproken worden dat de gemaakte afspraken niet werken. Schakel dan de hulp van jullie mediator in om een evaluatie tot stand te brengen. Door er metelkaar naar te kijken kunnen jullie bespreken wat eventueel voor verbetering vatbaar is. Het is een vertrouwde situatie waarin jullie al eerder tot goede afspraken zijn gekomen.
Zie het niet als een negatief oordeel of commentaar, het gaat hier om het optimaliseren van de samenwerking tussen twee ex-partners die ieder ten gunste komt en ervoor zorgt dat er geen wrijving, of erger nog, enorme ruzie ontstaat.
Voorkomen van vechtscheidingen
Een halfjaarlijkse of jaarlijkse evaluatie wordt ook wel eens een echtscheiding apk genoemd. Deze evaluaties zijn in het leven geroepen om het groeiend aantal vechtscheidingen, in de periode ná de officiële scheiding, een halt toe te roepen. Veel echtscheidingen monden uit in een vechtscheiding. Op het moment dat daar ook kinderen bij betrokken worden, is het een vorm van kindermishandeling, stelt de Taskforce Kindermis-
handeling. Kinderen die te maken hebben met een vechtscheiding tussen hun ouders voelen zich niet meer veilig thuis. Terwijl dat de eerste basisbehoefte van een kind is, zich veilig thuis kunnen voelen. Een vechtscheiding wordt voor kinderen gezien als emotionele verwaarlozing.
Ouders zijn zich er niet altijd van bewust wat een vechtscheiding met een kind doet.
Vechtscheidingen kunnen voorkomen worden als de ex-partners in gesprek blijven met elkaar, ook na de scheiding.
Dat geldt zowel voor echtscheidingen waar kinderen bij betrokken zijn als voor echtscheidingen zonder kinderen.
Wat kunnen jullie verwachten
Alle punten die nog niet helemaal naar wens verlopen komen ter sprake tijdens de evaluatie. Er wordt in kaart gebracht wat goed loopt en waar meningsverschillen zijn. Waar het nodig is worden er ook gesprekken gevoerd met de kinderen. Alle gemaakte afspraken in het ouderschapsplan, kunnen desgewenst aan tafel bij de mediator herzien worden.
23 februari 2021 - Corona als een stille ramp onder jongeren....Wij willen er zijn. gewoon door naar jou te luisteren Wanneer je door de Corona het allemaal even niet meer ziet zitten als jongere, kun je op de website... lees verder »
24 oktober 2020 - Meestal wijzigen per jaar de inkomsten. Daar staat tegenover dat het leven ook duurder wordt. Om die reden worden dan ook (meestal) jaarlijks de alimentatiebedragen voor kinderalimentatie en... lees verder »